Energie besparen tips 

Er zijn heel veel manieren waarop u uw energieverbruik en -kosten terug kunt dringen. Veel maatregelen kunt u zelf uitvoeren, daar hoeft geen adviseur of installateur aan te pas te komen. Voor grotere maatregelen geven wij u gericht advies en kunnen wij u ook helpen met het realiseren van de besparing. Wilt u alvast even testen hoe energiezuinig u nu leeft? Doe dan de test van Energie Bespaarwijzer.

Doe het zelf

In een tochtig huis zijn we geneigd de verwarming een graadje hoger te zetten, omdat het zo koud aanvoelt. Maar naden enkieren structureel dichtmaken met tochtstrips en ander materiaal werkt veel beter. Dat levert een comfortabeler huis op, en een lager gasverbruik. Milieu Centraal heeft een praktische check-list gemaakt, zodat u geen kier over het hoofd ziet.

Op verlichting bespaart u al snel tientallen euro's per jaar. Het stroomverbruik van verlichting vermindert het meest als u gloeilampen en halogeenlampen vervangt door energiezuinige verlichting, zoals spaar- en led-lampen. Vervang eerst de lampen die lang aanstaan en die een hoog vermogen hebben. Goed opletten helpt ook: laat geen lampen branden als er niemand is, ook niet als u korte tijd een kamer verlaat.

Let bij aankoop van nieuwe apparaten op een laag energieverbruik (op jaarbasis). Energiezuinig witgoed herkent u aan het energielabel A(+++). Koop een apparaat ook op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. Voor 'energieslurpers', zoals een oude koelkast of wasmachine, is vervanging door een zuiniger variant een goed idee - zelfs als het oude apparaat nog werkt.

Apparaten op stand-by verbruiken samen gemiddeld 450 kWh per jaar (bijna 100 euro, prijspeil 2011). Bijna tweederde daarvan valt te vermijden, als u de apparaten maar echt uit zet. Staat het apparaat in huis, bespaar dan door het selectief en efficiënt te gebruiken: was met een volle trommel, op lage temperatuur. Gebruik een wasdroger alleen als u wasgoed niet kunt ophangen.
Gebruikt u een apparaat niet, zet het dan helemaal uit en niet stand-by. Handig zijn zogeheten bespaarstekkers, stand-by killers of een stekkerdoos met schakelaar.

Besparen op verwarming en warm water

De energiekosten kunnen flink omlaag als u aan de slag gaat met energiezuinig verwarmen en warm water. Zet vaker en eerder de thermostaat lager, bijvoorbeeld al een uur voor vertrek en 's nachts. Een klokthermostaat zorgt ervoor dat het lekker warm is als het moet, maar voorkomt onnodig stoken. Ook het aanbrengen van radiatorfolie achter uw radiatoren zorgt ervoor dat u opgewekte warmte efficiënter gebruikt.

Vervangt u een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop, dan bespaart u 20% op warm water en energiekosten. Stapt iedereen in uw huishouden ook een minuutje eerder onder de douche vandaan, dan bespaart dat nog meer energiekosten. Staat er een badkamerverbouwing op stapel? Overweeg dan een douche-wtw: deze warmtewisselaar haalt warmte uit wegspoelend douchewater om daarmee koud water voor te warmen.

Isolatie

Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.150 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt bijna 850 euro (prijspeil 2011) per jaar! De isolatie van het dak, de ramen en de gevel leveren de grootste energiebesparing op (zie ook Isoleren en besparen): isolatie van een schuin dak, met een verwarmde zolder, kan jaarlijks 980 m3 gas besparen (dat scheelt 570 euro). Vervangt u in een woning enkel glas door HR++ glas, dan kan dat 460 m3 gas besparen, ofwel 270 euro! Kijk voor meer info en Advies op maat op Dubbel glas en HR glas. Spouwmuurisolatie helpt ook: dat spaart gemiddeld 320 m3 gas uit (185 euro). Geen spouw? Er zijn meer vormen van gevelisolatie.


Ventilatie

Isolatie is goed, maar vergeet de ventilatie niet. Zonder constante ventilatie, hopen vocht en schadelijke stoffen zicht op. Tips voor slim ventileren zonder energieverlies vindt u op de website van Milieu Centraal.